“Bizamanlar meydan okumak isterdim.
Kaç meydanını okudum da bu hayatın.
Yalnızca iki harfini öğrendim:
A
H!”
Annesizlikten, kimsesizlikten şair olmuş ve şair olmanın tüm paradigmalarını kırmış bir kadın: Didem Madak… “Son Dizesiz Şiirler: Didem Madak” belgeseli, geçtiğimiz Ocak ayında Şişli Kent Kültür Merkezi’nde seyircisiyle buluştu.
Başarılı oyuncuların, Didem Madak şiirlerini seslendirdiği belgeselin yapımcılığını Fatih Zenginoğlu üstleniyor. Bu oyuncular ise; Defne Yalnız, Musa Uzuner, Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler, Levent Üzümcü, Tuncer Salman, Burak Tamdoğan, Lebip Gökhan, Nebil Sayın ve Hakan Özgömeç.
Gözüme hemen dokuz erkek ve bir kadın seçimi çarpıyor elbette. Şiirlerinde kadın olmak, anne olmak gibi feminen duyguların ağır bastığı Didem Madak için büyük tezatlık. Bu oyuncu tezatlığının, yapımcı Fatih Zenginoğlu’nun fikri olduğunu öğrendim sonrasında. Kadınları, özellikle Didem Madak’ı anlamaya çalışmak adına dokuz erkek seçimini ironik bir biçimde sunduğunu ifade etti. Kadın şiirlerini erkekler üzerinden anlatma fikri, belgeselin sevdiğim bir yönü oldu. Ama özellikle “Siz Aşktan Ne Anlarsınız Bayım” şiirini Defne Yıldız’ın yorumlaması dikkatimden kaçmadı.
Belgesel adını, Madak’ın Pulbiber Mahallesi adlı şiirindeki; “Ve tanrının sana gülümsediğini/ Tekinsiz bir kesinlikle hissediyorduk./ Bir tek senin şiirin bu yüzden son dizesiz kaldı” dizelerinden almış… Grapon Kağıtları, Ah’lar Ağacı, Pulbiber Mahallesi gibi ardında güzel dizeler bırakan, çok erken kaybettiğimiz bir değer, Didem Madak için, aslında oldukça anlamlı bir isim seçimi…
Yapımcı Fatih Zenginoğlu’na göre bu, İzmir’li olmanın getirdiği bir vefa borcu… Hiç tanınmak, bilinmek istemeyen Didem Madak’ın, inadına hatırlanması, konuşulması, dizelerinden söz edilmesi ona karşı yapılabilecek en güzel zıtlaşma bana kalırsa. Tanıyanların severek, tanımayanların bu proje vesilesiyle tanışıp şiirlerini seslendirdiği belgesel, aslında Didem Madak’ı hiçbir zaman yitirmeyeceğimizin en büyük göstergesi…
Ayşe Saltıkalp
Didem Madak Kimdir?
Didem Madak, 8 Nisan 1970 yılında İzmir’de doğdu. Dokuz Eylül Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Şiirleri Öküz, Ludingirra ve Sombahar dergilerinde yayımlandı. İlk kitabı olan Grapon Kâğıtları İnkılap Kitabevi Şiir Ödülü’nü kazandı. Kanser nedeniyle, 24 Temmuz 2011’de, 41 yaşında yaşamını yitiren şair Didem Madak’ın naaşı Edirnekapı’da defnedildi.
Kitapları:
Grapon Kağıtları, 2000
Ah’lar Ağacı, 2002
Pulbiber Mahallesi, 2007
Bunları da sevebilirsiniz...
Devamı: Bahçe
Ruh Daraltma Seansı – Ben Çağırmadım
Şehir Tiyatroları sezonu kapattı ama yeni sezonda olur da bi' tiyatroya gidelim derseniz ya da entel görünmek amacıyla süslenip püslenip, …
Gevende Konserinden Notlar
Gevende ülkemizin en nev-i şahsına münhasır gruplarından biri. Herhalde “Gevende’nin tarzı nedir?” …
“RENT” Müzikali İzlenimleri
Hayatımda ilk kez, sahnede müzikal izledim. Üstelik bu müzikal, yıllar önce rol alma şansına sahip olduğum opera eseri La Boheme’den …