Geçmişe doğru yolculuk yapmaya ve Anadolu’nun yaşadığı değişimlere tanıklık etmeye ne dersiniz?
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu, Kahve Molası-Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni, Kesişen Dünyalar-Elçiler ve Ressamlar, Osman Hamdi Bey – Suna ve İnan Kıraç Vakfı Koleksiyonu’ndan yapıtlarıyla Osman Hamdi Bey’in yaşamı ve sanatına dair koleksiyonlar Pera Müzesi’nde sergileniyor.
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu sergisi ile kronolojik olarak geçmişten günümüze doğru kullanılmış tüm ağırlık, hacim, uzunluk ölçü birimleri gösteriliyor. Koleksiyon belki de daha önce adını bile duymadığınız çeşit çeşit alanlarda kullanılan her türlü ölçü aletlerini kapsıyor. Arazi ölçümünden alışverişe, mimarlıktan sarraflığa, denizcilikten eczacılığa kadar… Sergi ölçü birimlerinin yanı sıra dönemlerin pazar anlayışına ticari hayatına da ışık tutuyor. Romalılar zamanında fırıncılar, bakkallar, kasaplar, parfümcüler ve benzeri esnaf için teraziler ve terazi ağırlıkları ile kantarlar ve kantar ağırlıkları en önemli kamusal araçlarken Bizanslılarda ise devletin resmi terazi ağırlıkları ve ölçüleri kentlerin en büyük kliselerinde korunuyordu. 14. Yüzyılda Osmanlı Devleti de dirhem ve miskale dayalı ağırlık birimlerini sürdürmüştür. Koleksiyon tarih, ticaret, kültür hepsini bir arada barındırarak bize ölçü birimlerinde yaşanan değişimleri etkileyici bir şekilde sunuyor.
Bir diğer koleksiyon sergisi Kahve Molası – Kütahya Çini ve Seramiklerinde Kahvenin Serüveni ile kahvenin doğuşunu, Osmanlı dönemindeki kahve kültürünü ve aslında kahvenin sadece günümüzde bir sosyalleşme aracı olmadığını sergiliyor. Kahve çekirdekleri arasında dönemin kahve fincanları, şekerlikleri, tepsileri gibi birbirinden güzel işlenmiş parçaları sizlere sunuluyor. Zamanında saraylarda kahve sunumlarının nasıl özenle hazırlandığını görecek ve kahve seromonisini tamamlayan diğer tüm ögelerine şahit olacaksınız.
Kesişen Dünyalar- Elçiler ve Ressamlar; sanat ve diplomasinin birleşimiyle oluşan sergi döneme farklı bir bakış açısı getiriyor. 17. Yüzyıl ortalarından 19. Yüzyıl sonlarını kapsayan dönemden seçilmiş elçi portreleri yer alıyor. Osmanlı 19. yüzyıla kadar diğer ülkelere gönderdiğinden daha fazla elçiyi kabul etmiş, gelen elçileri kendine özgü gelenekler uyarınca ağırlamıştır. Sergideki tablolarda Osmanlıya ziyarete gelen elçilerin geçiş törenlerini nasıl ağırlandıklarını göreceksiniz. En son resim, arkeoloji, müzecilik, sanat eğitimi gibi kültür-sanat yaşamının birçok farklı alanlarında çeşitli katkılarda bulunan Osman Hamdi Bey’in eserlerinden bahsedilerek ünlü tablosu “Kaplumbağa Terbiyecisi” ile sergi son buluyor.
Sergide aynı zamanda sesli kulaklık özelliği ile Mert Fırat’ın seslendirdiği eserlerin olağanüstü hikayelerini dinleyebiliyorsunuz. Eserlerin hikayelerini dinleyerek onları incelediğiniz zaman adeta o çağı yaşayarak sergiden daha çok keyif alıyorsunuz. Hadi herkes Pera Müzesi’ne!
Bunları da sevebilirsiniz...
Devamı: Haberler
Karikatür Evi Misafirlerini Bekliyor
Kadıköy’de 1906 yılında yapıldığı bilinen ve son dönem Osmanlı mimarisinin Kadıköy'deki örneklerinden 3 katlı bir konak Karikatür Evi …
İnsan Vücuduna 60 Saniyelik Bakış
Vitus'un reklam filminde her yaştan insanın yıllar geçtikçe cildinde yaşanan değişiklikler 60 saniyede gösteriliyor. Bir bebekten, 100 yaşında bir kadına …
80 Yaşındaki Bir Çiçekçinin Hikayesi
Her gün o yakadan bu yakaya kilometrelerce yol katediyoruz. Kimi zaman meydanlarda, bazen metrobüs önlerinde kimi zamansa köşe başlarında rastlıyoruz …